Ako si vybrať správny háčik pre lov na boilies?

Typy háčikov sú rôzne a vyberáme ich podľa spôsobu lovu. My sa zameriame na kaprárske háčiky pre lov na boilies.

Háčiky na kapre musíme používať podľa vody na ktorej chytáme. Ďalšia dôležitá vec je aký typ a veľkosť boilies budeme používať. Podľa toho si vyberáme veľkosti rybárskych háčikov. Existujú špeciálne háčiky pre lov na plávajúce boilies.

Háčiky na ryby môžeme rozdeliť na 4 základné tvary:

WIDE GAPE (háčik so širokým oblúčikom):

Patrí medzi univerzálne rybárske háčiky. Je vhodný pre silové zdolávanie, lov v prekážkach a na riekach. Vďaka širokému oblúčiku sa zapichne hlbšie do tlamy kapra a tým sa minimalizuje riziko vyrezania. Očko je zahnuté pod uhľom 12 - 15 stupňov smerom k hrotu háčika. Hrot je zahnutý smerom do vnútra a vydrží dlho ostrý pretože sa neotupí o kamene na dne.

Tento typ háčika je možné použiť s vlasovým rovnátkom alebo bez. Ideálna veľkosť pre použitie na vodách bez prekážok je 6 a 8. Na ťažkých vodách s prekážkami alebo na riekach je nutné použiť rybárske háčiky o veľkosti 4 alebo 2.

Použitie: pre všetky typy vôd, najlepšie na rieky a vody s množstvom prekážok.

 hacik-wide-gapeLONG SHANK (háčik s dlhým ramienkom):

Je vhodný na otvorené vody bez prekážok a na jemné zdolávanie. Vďaka svojej konštrukcii je veľmi chytľaví a ľahký. Má veľmi ostrí a dlhý hrot. Očko je zahnuté pod uhľom 20 stupňov smerom k hrotu.

Nie je vhodný pre silové zdolávanie, hrozí riziko vyrezania ryby.

Použitie: na otvorené veľké vody bez prekážok

ngt-long-shankCURVE SHANK (háčik so zahnutým ramienkom):

Veľmi populárny a asi najpoužívanejší rybársky háčik. Ideálny tvar pre lov v zarastených vodách s prekážkami. Je vhodný pre silové zdolávanie vďaka svojej pevnosti a tuhosti. Háčik výborne funguje aj bez vlasového rovnátka.

Na silno zarastených vodách alebo na riekach sa odporúča veľkosť 4 alebo 2. Očko je zahnuté pod uhľom 28 stupňov smerom k hrotu háčika.

Použitie: ťažké zarastené vody s prekážkami

 ngt-curv-shank

LONG CURVED SHANK (háčik s dlhým zahnutým ramienkom):

Háčik je extrémne chytľaví v spodnej časti kaprej tlamy. Tento tvar nie je vhodný na silové zdolávanie. Pri zvýšení sily a tlaku na háčik hrozí roztrhanie kaprej tlamy.

Vďaka svojmu špeciálnemu tvaru sa hodí na lov v čase keď sú ryby veľmi opatrné. Pri nasatí nástrahy sa ryba okamžite chytá do spodnej časti tlamy.

Nie je vhodný pre silové zdolávanie. Pri prudkom a silnom zdolávaní ničí kaprom tlamy.

Použitie: na vody bez prekážok a jemné zdolávanie

imageedit_94_7280866719

 

Pozrite si aj naše ďalšie články: